Bitki Besinleri

Sukkulentlerin ve Kaktüslerin Demir (Fe) Gereksinimleri

Bitkiler aleminde her bitki sınıfının besin maddesi (Azot, Fosfor, Potasyum) ve iz elementleri (Demir -Fe-, Mangan -Mn- Bor -B- vb.) gereksinimi birbirinden farklıdır. Bitkilerin besin maddesi ve iz elementi eksikliklerine karşı duyarlılıklarında da farklılıklar görülür. Sukkulentler ve kaktüsler için en önemli/gerekli iz elementlerinden biri "Demir (Fe)" dir.

Demir, bitkiler tarafından fotosentezde kullanılır ve bitkinin yeşil rengini almasını sağlar. Böylece bitki güneş enerjisinden daha iyi faydalanır. Ayrıca demir, bitkilerimizde besin alımında ve yaprak kalınlığının artmasında önemli rol oynar.

Pek çok bitkide olduğu gibi sukkulent ve kaktüslerimizde de demir eksikliğinin en tipik göstergesi bitkilerimizin yapraklarında "kloroz" adı verilen ve öncelikle genç yapraklardan başlayan sararmalardır.
 
Demir (Fe) eksikliğinin en önemli nedenleri arasında topraktaki/sulama suyundaki kireç fazlalığı ve topraktaki aşırı sulama/yıkanma gelmektedir. Kireç, demir elementini bitkinin almasını engelleyecek şekilde bağlarken; aşırı sulama sonucu ağır bir metal olan demir saksılarımızdan akıp gitmektedir. Ayrıca toprakta bulunan ya da dışarıdan verilen yüksek oranda mangan ya da fosfat da bitkilerimizin demir alımını olumsuz etkiler.

Organik yapısı güçlü topraklarda daha az görülen demir eksikliğinin çözümü "yarayışlı yapıdaki Demir"in sukkulent ve kaktüslerimizin sulama suyuna karıştırarak ya da yapraklarına püskürtme yoluyla dışarıdan verilmesidir.

"Yarayışlı yapı", iz elementlerinin bitkilerimizin alabileceği yapıda olmaları anlamına gelir. Bunun için piyasada "şelatlı demir oksit, şelatlı çinko vb." şeklinde tanımlanan elementleri içeren bitki besinleri tercih edilmelidir. Şelat, demir gibi elementlerin bitki tarafından kolay alınmasını sağlayan bir molekül yapısıdır. Bu sayede elementler bitki için "yarayışlı" bir yapıya dönüştürülürler. Bitki besinlerindeki bu şelat formu EDTA veya EDDHA şelat formu şeklinde tanımlanır.

Demir gibi diğer iz elementlerini de sukkulent ve kaktüslerimizin gereksinim duyduğu oranda verebilmek önemlidir. Bunun için satın alacağımız ve temel besin maddeleri olan Azot, Fosfor ve Potasyum içeren bitki besinlerinin iz elementlerini de içeriyor olmasını önemsemek gerekir. 
Aksi halde ayrıca vermek zorunda kalacağımız iz elementlerinin oranını ayarlamak sorun yaratabilir.

Bu durumda demir eksikliğinden ortaya çıkan arazları gidermek isterken büyüme durgunluğu gibi sorunlarla karşılaşmayı kimse istemez.

İz elementleri konusu yapısı gereği biraz teknik olsa da diğer elementlerle devam etmeye çalışacağız:)