Bitki Besinleri

Sukkulentler ve Kaktüslerde Temel Besin Değerleri

Bahar aylarıyla birlikte sukkulent ve kaktüslerimiz dinlenme dönemlerinden çıkarak gelişip büyümeye başlarlar. Bu süreçte diğer tüm bitkiler gibi onların da besine gereksinimi olacaktır. Topraklarını yeni değiştirmediğimiz bitkilerimize gereksinim duydukları besinleri dışarıdan (çoğunlukla sulama sularına ilave ederek) vermemiz gerekir.
Bu konuda dikkat etmemiz gereken en önemli unsur sukkulent ve kaktüslerimizin ihtiyaç duydukları Azot (N) Fosfor (P) ve Potasyumun (K) vereceğimiz besleyici konsantrasyondaki oranlarıdır. 
Her bitki sınıfı hatta ailesi, yapılarına göre farklı oranlarda azot, fosfor ve potasyuma gereksinim duyarlar. Bitki besinlerinde (gübre) kısaca NPK olarak ifade edilen bu formulasyonlardaki rakamlar sözü edilen besin maddelerinin konsantrasyon içindeki oranlarını ifade ederler.
Aileleri farklı da olsa sukkulent ve kaktüsler için bu oranlar, genel olarak; 4,6,7; 3,5,6; 3,5,7 vb. şeklindedir. Oranlar sıvı besini üreten firmaya göre küçük farklılıklar gösterse de görüldüğü gibi değerler birbirine son derece yakındır. 
Besin maddelerinin yokluğu kadar çokluğu da bitkilerimizi olumsuz yönde etkiler. Yukarıda sözü edilen değerlerin dışına çıkarak, örneğin salon bitkileri için kullanılan besinleri sukkulent ve kaktüslerimize vermemiz halinde bitkilerimizde gelişim bozuklukları hatta çürümelerle/erimelerle karşılaşabiliriz. 
Yüksek azot ve beraberinde sukkulent ve kaktüslerimizin talep ettiğinden düşük oranda potasyum içeren bu besinler bitkilerimizi olması gerekenden çabuk ve hızlı büyütüyormuş gibi görünse de zaman içinde yumuşak/gevşek bir yapıya sahip olmalarına neden olurlar. Bu kof yapının sonucu form bozuklukları da görülen bitkilerde orta vadede dayanım ve direnç eksikliği ile karşılaşılır. Sukkulentler ve kaktüslerimiz için yanlış oranlar içeren bitki besinleri kök oluşumunu da olumsuz yönde etkilerler. Yine aynı nedenle hastalıklara ve soğuğa karşı da hassaslığı artan bitkilerin sağlıklı olduklarından söz edilemez.
Detaya indiğimizde cinslere ve hatta türlere göre çok küçük farklılıklar gösterse de sukkulent ve kaktüs besinlerinde temel NPK oranları; düşük miktarda azot, ortalama %50 fazlası fosfor ve fosfor oranının üzerinde potasyum şeklindedir.
Sukkulentler ve kaktüsler için büyük marketlerde bulabileceğimiz bitki besinlerinin doğru oranlarda temel besin maddelerinin yanı sıra bitkilerimizin gereksinim duyduğu iz elementlerini (Demir -Fe-, Mangan -Mn- Bor -B- vb.) de içermesi önemsememiz gereken bir diğer unsurdur.
Besin maddeleri ve iz elementlerine ilişkin notlarımız devam edecek:)