Aklınızda Bulunsun

Kar Koşullarında Bitkileriniz

Sukkulent ve Kaktüslerimiz için en çok kaygılandığımız zamanlar kuşkusuz havaların soğuduğu ve özellikle yoğun kar yağışlarının hakim olduğu günlerdir. 
Böylesi dönemlerde, soğuk havalar için aldığımız önlemleri artırmakta fayda vardır. Bitkilerimizi barındırdığımız kapalı balkon, sera gibi mekanlarda özellikle geceleri sabaha dek yakacağımız küçük bir ısıtıcı  ortamın ısısını bir kaç derece yükseltecek, ortamdaki nemi azaltacak ve don koşullarının oluşmasını engelleyecektir. Bu süreçte bitki topraklarının kuru olması da bitkilerin dondan etkilenme olasılığını azaltan çok önemli bir faktördür.
Yaygın inanışın tersine kar koşullarında bitkileriniz için en tehlikeli dönem karın yağıp bitkilerinizi barındırdığınız mekanın üstünü örttüğü günler değil, karın erimeye başlayıp havadaki bulutların dağıldığı zamanlardır. Bu dönemde, üzerimizi bir yorgan gibi kaplayarak yeryüzündeki ısının yükselerek kaçmasını engelleyen bulutlar çekildiğinden havada soğuma ve don riski artacaktır. 
Ayrıca don olayının görüldüğü saatlerin özellikle sabaha karşı gün doğumundan öncesi olduğunu unutmamak gerekir.
Bu arada don oluşumunun süresi de bitkilerimizin göreceği zararda belirleyicidir. Pek çok sukkulent ve kaktüs türü kısa süreli donlara karşı direnç gösterirken don süresinin uzamasından olumsuz etkilenirler.
Özel, kapalı bir mekanda barındırdığımız bitkileri soğuk cam önlerinden geçici bir süreliğine daha ılık ortamlara almamız da onlar için kurtarıcı olacaktır.
Kaçınılması gerekn ise genellikle sardunyalara yaptığımız gibi sukkulent ve kaktüslerimizi naylonla sarıp sarmalamaktır. Bu önlem, naylon içinde oluşacak nem nedeniyle bitkilerimizin çürümesine/erimesine neden olacaktır.
Bunun yerine bitkilerinizin üzerine örteceğiniz gazete yaprakları onları özellikle kısa süreli donlardan korumada şaşırtacak kadar etkili bir önlemdir. Yaprakları birbirinden ayırarak bir kaç kat olarak bitkilerinizin üzerine yaydığınızda daha iyi soruç alıcı bir koruma sağlayabilirsiniz.

Ayrıca bakınız: