Bitki Sağlığı

Sukkulent ve Kaktüs Zararlılarına Karşı Önlemler 

Sukkulentler ve kaktüsler de diğer bitkilerle gibi bahar aylarında, havaların ısınmaya başlamasıyla  birlikte dinlenme/uyku dönemlerini sonlandırırlar. Aynı durum bitkilerimizin gövde veya köklerini yaşam alanı olarak seçen zararlılar için de geçerlidir. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bu zararlılar da görece çok daha pasif geçirdikleri kış döneminin ardından aktivitelerini artırırlar. Bir yandan bitkilerimize çeşitli biçimlerde zarar vermeye başlarken diğer yandan üreyerek sayılarını arttırmaya başlarlar. Bunun sonucu olarak zararlılar tarafından sarılan bitkilerimizi kaybetme rizkimiz ortaya çıkar.

Bu zararlılarla mücadeleye genellikle zararlıları/hastalığı tespit ettiğimizde başlamamız bitkilerimizin göreceği hasarı artırır ve giderek ölümlerine neden olur. Bu nedenle, tam da havalar ısınmaya başlarken, alabileceğimiz temel/basit önlemler vardır. 

Bu önlemlerin başta geleni ortamdaki nemi uzaklaştırmaktır.  Sukkulentler vekaktüsler ortamdaki nemden hoşlanmazlar. Bitkilerimizde özellikle Mantar ve kabuklu/pamuklu bit oluşumunu teşvik eden ortam neminin, havalandırma yapılarak tahliye edilmesi gerekir. Bunun için ortamın havalandırılmasının yanı sıra havayı dışarı atacak bir pencere vantilatöründen de faydalanılabilir. 
Ayrıca, diğer bazı bitkilerin tersine, ortamdaki esintiden hoşlanan sukkulentler ve kaktüsler için barındırıldıkları mekanda bir vantilatör aracılığıyla hava sirkülasyonunun sağlanmasında da fayda vardır. Bu sirkülasyon ortamda havalandırmaya rağmen kalmış nemi dağıtacak ve durağanlaşarak bitkilerimizin üzerine çökmesine engel olacaktır.

Bunun dışında özellikle Echeverialar gibi yapraklarını toprak üzerine yayan bitkilerin topraktaki nemden etkilenmesini engellemek gerekir. Topraktan yükselip bitkilerin yaprak aralarında yoğunlaşan bu nem lenme türü bitkilerimizde mantar oluşumunu teşvik eder. Bunu önlemek için toprağın üzerine sereceğimiz çakıl taşları ve çeşitli volkanik taşlar gibi malzemeler nem yoğunlaşmasını azaltarak mantar vb hastalıkların önlenmesinde yardımcı olacaklardır.

Bitkilerimize hastalık bulaşmasını önlemek amaçlı bir diğer önlem de karantinadır. Karantina uygulamasını hastalık gördüğümüz bitkilerimizi tedavi süreçleri boyunca sağlıklı olanlardan ayırarak yapacağımız gibi; yeni aldığımız türleri diğer bitkilerimizin arasına katmadan önce bir süre (Bahar yaz aylarında minimum 1 ay) ayrı bir yerde barındırıp gözlem altında tutarak da yapabiliriz. Bu süreçte zararlı tespit etmediğimiz bitmileri gönül rahatlığıyla diğerlerinin arasına katabiliriz.

Sukkulent ve kaktüs barındırdığımız ortamlara mümkünse başka tür bitkilerin bulundurulmaması da koruyucu önlemlerin bir diğeridir. Aynı ortamda bakacağımız bazı bitkilerin sukkulent ve kaktüslere göre zararlılara karşı direnci daha düşük olabilir. Zararlılardan kolay etkilenebilen bu bitkileri farklı bir mekanda barındırarak sukkulent ve kaktüslerimiz için hastalık kaynağı olmalarının önüne geçmiş oluruz.

Özellikle bahar aylarında daha yoğun gerçekleştirdiğimiz toprak ve/veya saksı değişimi (şaşırtma) ile çelikleme gibi işlemlerde kullandığımız toprak karışımımızın (harç) ve malzemelerin sterilizasyonu hastalık olasılığını düşüren en önemli etkenlerden biridir. Zararlılardan arındırılmış toprak karışımları bitkilerimizin gelişimi için sağlıklı ortamlar oluştururken; özellikle çeliklemede ve aşı yaparken  kullandığımız falçata, bıçak, cımbız gibi malzemelerin her kullanımdan önce sterilize edilmesi çelik ve aşılarımızın sağlığının yanı sıra uygulamalarımızdan sonuç alabilmemiz için de gereklidir.

Ayrıca bakınız:

Sukkulent ve Kaktüs Zararlılarına Karşı "Önleyici İlaçlama"