.

Euphorbiaların zehiri

Euphorbialar kesildiklerinde, ana gövdelerinden kopartıldıklarında ya da zedelendiklerinde beyaz sütlü bir sıvı salgılarlar. "Lateks" olarak adlandırılan bu sıvı hava ile temas ettiğinde katılaşır. Bazılarında insana zararsız olmak üzere (çam reçinesi gibi) pek çok bitki tarafından farklı içeriklerde ancak benzer şekilde salgılanan bu sıvı Euphorbialar söz konusu olduğunda son derece tahriş edici ve zehirlidir. Özellikle göz, ağız ve kulak söz konusu olduğunda ciddi tahriş ve yanmalara neden olur. Alerjik bünyelerde ciltle temasından da kaçınmak gerekir.

Sayın Gülnar Önay'ın "Dünya Isınıyor Bahçem Değişiyor" kitabında bu cinsin etimolojisi ve salgıladığı "lateks" hakkında şunları yazıyor:

"Bitkinin ailesine İ.S I.yy da Sudan kralı II Juba 'nın doktoru
Euphorbus 'un adı verilmiş. Doktorumuz Atlas dağlarında bulduğu ve
yakıcı sütü olan bir bitkiyle frengi hastalığını iyileştirmekle
uzmanlaşmış . Bitikleri sınıflandıran Linne'de bu adı aynen korumuş.

Ünlü Plinus da yine sütleğen sıvısıyla yılan sokmalarını tedavi
etmiş . Yılanını soktuğu yer neresi olursa olsun kişinin kafatası
derisine bir çizik atar ve bu sıvıyı hasta kendine gelinceye değin
oradan akıtırmış (pek önerilecek bir uygulama olmasa gerek).
Şimdilerde Fas'ın güneyinde Agadir'de soğuk algınlığı, anjin ve
nezleye iyi geldiği söylenen sütleğenbalı satılmakta."

Ayrıca yerliler tarafından tedavi amaçlı olarak müshil ve gerektiğinde kusturmak için kullanıldığı bilinen bu sıvıya Euphorbiaların bakımını yaparken ya da çelik alımında dikkat etmek gerekir. İşlemler sırasında korunma amaçlı olarak cerrah eldiveni, cımbız ya da maşa kullanmakta; daha sonra malzemelerinizi ve ellerinizi çok iyi yıkayıp eldivenleri atmakta fayda vardır.

Yine de bunlar gözünüzü korkutmasın, zararları kadar faydaları da bulunan bu zehirli sıvıyı salgılayan Euphorbialar diğer tüm sukkulent ve kaktüs cinsleri gibi olağanüstü bitkilerdir:)