Temel Bakım Bilgileri (Kaktüsler)

IŞIK
Aydınlık, güneşli ortam.

Kaktüslerin tamamı güneşli ortamı sevmekle birlikte özellikle yaz aylarında uzun süre ve doğrudan gelen güneş ışınlarından korunmalarında fayda vardır. 

Bitkileriniz tüm günü ya da günün çoğunu teras ya da sera ortamı gibi direkt güneşe maruz kalan bir yerde geçiriyorsa, güneşle aralarına çekeceğiniz %40-60 geçirgenlikteki sera gölgeliği, yaz aylarında, doğru ışık koşullarını bitkilerinize sağlayacaktır.
Özellikle kış ve ilkbahar aylarını görece gölge ya da az ışıklı ortamlarda geçirmiş bitkilerinizi aşamalı olarak gün ışığına çıkartınız. Aksi halde, kaktüs de olsa, bitkilerinizde gövde yanıklarıyla karşılaşabilirsiniz.



SULAMA (Mart-Ekim)
  Toprağı kurudukça saksıdaki toprak tamamen ıslanacak şekilde.


Kaktüsler sukkulent (etli bitki) bitkilerdendir. Ancak diğer etli bitkilerden farklı olarak suyu gövde ve yapraklarında değil sadece gövdelerinde depolarlar. 
Geçirdikleri evrim sonucu yaprakları dikene dönüşmüştür. Bu sayede yapraktan kaynaklanan su kaybı ortadan kalkarak kurak koşullarda yaşamlarını daha kolay ve uzun süre devam ettirmeleri olanaklı olur.

SULAMA (Kasım-Şubat)
  Sulama yapılmaz.


Bahar ve yaz aylarında gövdelerine su depolayan kaktüsler, su kaybının en aza indiği kış aylarında suya gereksinim duymazlar.
Kaktüslerinizin kışı, aydınlık bir ortamda ve sulanmadan (kuru toprakta) geçirmelerini sağlamalısınız. Kışın topraklarını nemli tutmanız halinde kök ve gövde çürümeleri ile mantar başta olmak üzere pek çok hastalığa zemin hazırlamanın yanı sıra kaktüslerinizin soğuğa ve kısa süreli donlara karşı dirençlerini de büyük ölçüde azaltmış olursunuz.

Bu bölüm yeni eklenecek bilgilerle genişletilecektir.