Bitki Sağlığı

Sukkulent ve Kaktüs Zararlılarına Karşı "Önleyici İlaçlama"

Zararlılara karşı alabileceğimiz bir diğer önlem olan ve "önleyici ilaçlama" olarak tanımlayabileceğimiz işlemi "önleyici hekimliğe" benzetebiliriz. Kışı bitkilerimizin üzerinde dinlenerek/uyuyarak geçiren zararlılar, havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte harekete geçerler. Bu zararlıların en sık rastlananları kabuklu ve unlu/pamuklu bitlerdir. Bitkilerimizin gövdesine ve yapraklarına yapışarak bitki öz suyunu emen bu zararlılar önlem alınmadığı takdirde bir süre sonra bitkimizin her tarafını kaplayarak ölümüne neden olurlar. (Benzer zararlılara bitkilerimizin kök oluşumlarında da rastlayabiliriz)

Kabuklu Bit

Önlem almamız içinse bu hastalık yapıcılarıyla karşılaşmayı beklememiz gerekmez. Mart ayından başlayarak her mevsim başında birer kez kullanacağımız uygun böcek ilacı (insektisit), akar ilacı (akarisit) ve mantar ilacı (fungusit) zararlıların üremeye fırsat bulamadan ortadan kaldırılmasını sağlar. Üç ayda bir gerçekleştireceğimiz bu periyodik ilaçlamalar bitkilerimizin sağlıklarının korunmasında yardımcı olacaktır. (Ortaya çıkış ve yayılış hızları nedeniyle ve bitkilerinizi barındırdığınız ortamın durumuna göre unlu bit ve mantara karşı ilaçlamayı daha sık yapmak gerekebilir)

(Önlem amaçlı yapılan ilaçlamalarda ilacı bir kez kullanmak yeterli gelebilirken, zararlıların tespiti üzerine yapacağımız ilaçlamalarda ürün etiketleri dikkate alınmalıdır. Zararlının görülmesinin ardından yapılan ilaçlamalarda ilaçlama sayısı genellikle iki-üç; ilaçlama periyodu ise zararlıya göre değişmekle birlikte bir hafta veya 15 gündür. Ard arda yapılan bu ilaçlamaların amacı önceki ilaçlamada yumurtada olan zararlıların zaman içinde yumurtadan çıktıkça imhasını sağlamaktır.)

Unlu Bit / Pamuklu Bit

Önleyici ilaçlama yapmaya karar verdiğimizde, piyasada pek çok zararlıya karşı kafa karıştıracak kadar çok ürün bulunduğunu görürüz. Tüm zararlılara karşı pek çok ilaç kullanmak olanaklı ve doğru olmadığından yapmamız gereken, sukkulent ve kaktüslerde en sık karşılaştığımız ve üreme hızı yüksek, verdiği zarar büyük olan zararlıları dikkate alarak hareket etmektir. Bunların başında yukarıda belirttiğimiz gibi kabuklu ve unlu/pamuklu bitlerin yanı sıra gözle görülmesi çok zor olan ve varlığı ancak bitkimizde ortaya çıkan belirtilerle anlaşılabilen kırmızı örümcek (akar) gibi zararlılar gelir. Bu zararlılara karşı üretilen geniş spektrumlu bir-iki çeşit insektisit (böcek ilacı) ve akarisit (kırmızı örümcek vb. akarlara karşı), önleyici ilaçlamada işimize yarayacaktır.

Kırmızı Örümcek
Fotoğraf kaynağı ve diğer fotoğraflar için tıklayınız: 
www.agaclar.net/forum/121342-post92.htm

Aynı işlemi mantar oluşumlarının önüne geçmek için mantar ilaçlarıyla (fungusit) da yapmamızda fayda vardır. Ürün etiketlerindeki bilgileri dikkate alarak üzerlerine püskürterek ve/veya sulama sularına katarak kullanabileceğimiz bu ilaçları ziraat malzemeleri satan dükkanlardan ve satış seralarından edinebilirsiniz.

(Kabuklu bit için Dursban-4, unlu bit için Basudin isimli insektisitleri; Mantar içinse Captan isimli fungusit'i kullanabilirsiniz. Dursban-4 daha çok kabuklu bit için önerilse de unlu bitte de faydalı olduğu görülmüştür. Bununla birlikte bitkilerimizin zarar görmemesi için bu kimyasalları kullanırken çok dikkatli olmak gerekir. Kullanacağımız oranları belirlerken etiketlerde bulunan "süs bitkileri" seçeneğini kullanmakta, hatta önerilen oranları bir miktar düşürüp deneyerek zaman içinde kendi oranlarımıza ulaşmakta fayda vardır.)

"Önleyici ilaçlama" etkili bir önlem olmakla birlikte zararlıların, bir süre sonra, bu ilaçlara karşı bağışıklık kazanmaları gibi bir risk de söz konusudur. Bu olasılığı düşürmenin bir yolu her seferinde aynı zararlılara karşı aynı ilaçları kullanmak yerine dönüşümlü olarak aynı işe yarayan (birbirinin muadili) ilaçları tercih etmektir.

Son olarak, "önleyici ilaçlama" her ne kadar bitkilerimizin sağlıklı yaşamalarına azımsanmayacak oranda yardımcı olsa da "Sukkulent ve Kaktüs Zararlılarına Karşı Önlemler" başlıklı yazımızda  belirtilen tedbirlerin , özünde kimyasal olan bu ilaçlardan daha doğal olduğunu anımsamamızda fayda var.